Succesvol opnieuw aan het werk na je (corona) burn-out met behulp van loopbaanbegeleiding
Gepieker, boosheid, prikkelbaarheid, stress, vermoeidheid, concentratie moeilijkheden…
Het zijn allemaal alarmbelletjes die in de richting van burn-out kunnen wijzen. Burn-out rolt vandaag de dag meermaals over de tongen. Het woord is ons in
tegenstelling tot een aantal jaren geleden niet langer onbekend. Het leek alsof we in 2019 al de piek bereikten en dan kwam Covid-19…
Er verschenen in Maart reeds tal van artikels waar onze weerbaarheid in vraag werd gesteld. En terecht zo bleek. De Corona crisis zorgde al snel voor vele reorganisaties. Als vanzelfsprekend nam in onze prestatiemaatschappij de druk op het werk nog verder toe. Het werd duidelijk dat werken vanuit uw kot niet zo evident was als gedacht. Denk maar aan de werkende ouders die plots de rol van werknemer en leraar tegelijkertijd moesten invullen. Maar ook millennials zijn kwetsbaar en geven aan dat de stress met momenten onhoudbaar is. Om dan maar te zwijgen over onze helden: zorgpersoneel en leraren.
We werden gewaarschuwd voor een tweede golf van de gezondheidscrisis. Of het effectief zo’n vaart zal lopen is maar de vraag. Wat kunnen we doen om ons te wapenen? En waar en wanneer precies kan loopbaanbegeleiding bijdragen? Uit onderzoek blijkt dat burn-out patiënten met een kwalitatieve coaching binnen een loopbaantraject gemakkelijker en bovendien succesvoller terug aan het werk gaan na burn-out. “Balans als sleutel tot fysiek en emotioneel welzijn”
Onder het moto: “balance is everything” kan je je nà je burn-out laten begeleiden bij het terugvinden van je werk-privé balans. Je leert je valkuilen te herkennen en daarenboven vermijden en trouw te blijven aan je eigen grenzen. De impact van geen grenzen durven te stellen op het werk wordt té vaak onderschat. Toch is het noodzakelijk voor je professionele welzijn om op tijd je grenzen aan te geven. Wanneer je je plaats in neemt, zorgt dit ervoor dat je collega’s en leidinggevende respectvoller met je omgaan. En neen, dat is niet egoïstisch.
Hoe herkenbaar is dit voor jou?
Blijf niet te lang piekeren wanneer je aanvoelt dat je niet 100% goed in je vel zit om maar niet te zeggen je je uitgeput en leeg voelt. Stel niet langer uit wanneer het spreekwoordelijke emmertje bijna overloopt. Ga over tot actie. Beter voorkomen dan genezen, toch? Nog een tip voor de werkgevers onder ons: Precies nu is het belangrijk om je team goed te monitoren en te steunen om stress en opgebouwde emoties op een gezonde manier te kunnen ontladen om zo uitval te voorkomen. Loopbaanbegeleiding kan een onderdeel van het proces zijn.
Karen Bonne
- Loopbaan- en mental coach
- hypnosetherapeute