Verleen jij zorg aan een kind of een volwassene die een zorgnood heeft en waarmee je een persoonlijke band hebt ? Ben je een familielid, partner, ouder, vriend, buur, plusouder, … én draag je zorg? Bied je emotionele ondersteuning, huishoudelijke hulp, verzorging, planning en coördinatie van de zorg, enz… ?
Dan ben jij een mantelzorger.
Combineer je deze rol van mantelzorger met een betaalde job?
Dan herken je waarschijnlijk één of meer van volgende thema’s :
- Je krijgt de combinatie moeilijk georganiseerd. Je staat onder spanning, voelt je moe of uitgeput.
- Het is moeilijk om een evenwicht te vinden tussen zorg voor jezelf, zorg voor de ander en het beantwoorden aan de verwachtingen van je werkgever.
- Je wil er zijn voor de ander, merkt dat het voor jou moeilijk is om ‘niet-te-zorgen’.
- Je ervaart weinig begrip in je omgeving (zoals collega’s, werkgever), of je voelt het zo aan.
- Je twijfelt of je je job nog verder wil uitoefenen.
- De zorg bemoeilijkt het uitoefenen van je job.
- Je hebt veel vaardigheden geleerd tijdens de zorg, je wil hiervoor erkenning op het werk.
- Je focust zo hard op zorg, dat je moeilijk toekomt aan ontspanning. Het dragen van zorg, gaat ten koste van jezelf.
Als mantelzorger ervaar je combinatiedruk en beantwoord je aan zoveel rollen, dat zorg voor jouw energie, jouw welzijn en jouw geluk ondergesneeuwd raken.
Wist je dat je dan gebruik kan maken van loopbaanbegeleiding, ondersteund met loopbaancheques van de VDAB ? (als je reeds 7 jaar werkt, en de afgelopen 6 jaar geen loopbaancheques hebt gebruikt)
Doorheen een traject van 7 uren, gecombineerd met thuisopdrachten, maak je bewuste keuzes aan de hand van volgende thema’s :
- De betekenis van werken en zorgen voor jou. Jouw energiegevers, drijfveren en dromen.
- Wie je bent, de talenten van waaruit je werkt en zorgt, de verklaring voor je gedrag in bepaalde contexten. Jouw kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Als je jezelf beter begrijpt, kan je er bewust mee aan de slag.
- Jouw identiteiten en de rollen die je opneemt.
- De waarden en overtuigingen die je drijven op het werk, tijdens je zorgtaken en in je gezinscontext. De gedachten die jouw gedrag beïnvloeden.
- Jouw zorgcompetenties en vaardigheden binnen zorg en werken. Welke neem je graag op, waarin wil je groeien, welke wil je afzwakken of achterwege laten ? Jouw reactie op belasting en draaglast.
- De contexten waarbinnen jij je goed voelt. De omgevingen die jou doen stralen.
Je eindigt steeds met een toekomstplan:
- Wat ga je doen ?
- Wie / wat kan jou helpen om jouw plan te verwezenlijken ?
- Wordt het tijd om aan jezelf te denken ?
- Om rust in je hoofd te creëren en doordachte keuzes te maken ?
Door tijd te maken om er eens bij stil te staan, ga je bewuster keuzes maken. Een loopbaancoach kan je hierbij helpen.
Een loopbaancoach kan je ook helpen bij het ontwikkelen van softskills. Softskills zijn vaardigheden die we nodig hebben in samenwerking en samenleven met anderen, dus vaardigheden die je dienstig zijn in de zorg die je opneemt en de combinatie met je job.
De bedoeling is steeds een gezond evenwicht te vinden tussen jezelf als mens, je werkcontext, je gezin en andere belangrijke mensen rondom je. Waar wil je minder / meer tijd aan besteden, welke steunbronnen heb je en hoe kan je ze inschakelen, wil je jouw job aanpassen en op welke manier, wie kan je daarbij helpen, hoe kan je zorgen voor meer rust en ontspanning voor jezelf ?