fbpx Skip to main content

Weet jij wat je talenten zijn?

Als ik tijdens een loopbaantraject deze vraag stel, vertellen klanten me vaak dat ze daar geen zicht op hebben. Of erger nog: ze denken van zichzelf dat ze niet zoveel talenten in huis hebben.

Niets is minder waar. Talenten zijn aangeboren en iedereen heeft ze!
Talenten zijn alle vaardigheden die jou geen moeite kosten, die als vanzelf gaan.
Het zijn die zaken die ervoor zorgen dat de tijd vliegt, dat je in een flow terecht komt en waar je het liefste de ganse dag mee bezig wil zijn.
Als je iets gedaan hebt en je krijgt als feedback: ‘Waw, fantastisch hoe jij dat hebt aangepakt! Dat zou ik niet kunnen.” En jij denkt: “Dat was nu toch echt niet moeilijk, dat was zelfs fijn om te doen”, dan weet je dat daar een talent van jou zit.

Werken met je talenten geeft je energie. Je kan dan na een werkdag wel moe zijn, maar je voelt je niet leeg of uitgeput. Als je je talenten niet of nauwelijks kan gebruiken in je job, dan geef je constant meer energie dan je er terugkrijgt. Resultaat: ’s avond heb je alleen nog de fut om in je zetel te ploffen, de tv op te zetten met het verstand op nul. Niet fijn voor jezelf en je huisgenoten. Je batterij is helemaal leeg.

Als je het gevoel hebt dat je job niet leefbaar is, is dit vaak omdat er een mismatch is tussen jouw talenten en wat in een bedrijf of organisatie gevraagd of verwacht wordt. Dat is niet jouw ‘schuld’, of de ‘schuld’ van het bedrijf. Het is een vaststelling.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je sterk waardengedreven bent, maar dat jouw waarden haaks staan op die van het bedrijf. Dat is zeer demotiverend.
Of je bent een echte positivo en moet werken in een omgeving waar er veel geklaagd wordt, waar de glazen steevast halfleeg zijn ipv halfvol, dan voel je zo je energie wegstromen.
Of als je -zoals ik- iemand bent die superenthousiast wordt van nieuwe inzichten en nieuwe projecten, dan is het logisch dat een routinejob in een omgeving die behoudend en weinig vernieuwend is niet ideaal is voor jou.

Tijdens een loopbaantraject gaan we samen op zoek naar jouw talenten: waar word jij warm van? Waarvan gaat jouw bloed sneller stromen? Wanneer voel jij je als een vis in het water?

Om je talenten te ontdekken gebruik ik graag de Talententoolbox van Luk Dewulf, een fijne methodiek die jou zicht geeft op jouw talenten en onmiddellijk de link legt naar de jobomgeving waarin jij, met jouw unieke profiel, het beste tot je recht zal komen.

Ik heb vroeger zelf de talentenoefening gemaakt (en herhaal die nu en dan nog eens) en weet dat mijn talenten liggen in het ondernemend bezig kunnen zijn, mensen helpen en inzichten geven, veel afwisseling hebben, vlot mensen op hun gemak kunnen stellen, snel verbanden zien en vertrouwen op mijn intuitie.
Als loopbaancoach kan ik de meeste van deze talenten dagdagelijks inzetten waardoor mijn job een voortdurende bron van energie is en niet altijd als ‘werken’ aanvoelt.

Als je je talenten kent, kun ook jij gericht op zoek gaan naar een job die daarbij past. Tijdens een loopbaantraject krijg je de tijd om hier bij stil te staan, jezelf en je talenten in kaart te brengen en te kijken wat dit voor jou betekent.
Wees welkom!

Kathleen Watteyn
Praktijk Sherpa
praktijksherpa@outlook.be
0499 565452

Delen