fbpx Skip to main content

Hoe kom je tot hetgeen waar je ECHT naar verlangt?
De job van je leven? Succesvol zijn? Een loopbaandroom verwezenlijken? Maar hoe dan?

We hebben altijd allemaal wel eens het gevoel dat we tijd te kort komen? Druk druk druk…Een dag heeft maar 24u dus laten we zoveel mogelijk bezig zijn met de dingen die er ECHT toe doen, toch? Zeker in deze coronatijden worden we hier extra mee geconfronteerd. Wat vind jij dan echt belangrijk? Waar stel je je prioriteiten? Je brengt best wat uren van een dag door in jouw job, met jouw collega’s…Met NLP gaan we hier naar kijken. We kijken vooruit, naar wat je WEL wilt. Als je je loopbaandroom wilt uitwerken is het belangrijk om bewust de juiste keuzes te maken. En één van de belangrijkste vooronderstellingen binnen NLP is… Je hebt altijd een keuze.

NLP…de zoveelste afkorting??? NLP staat voor Neuro linguïstisch programmeren.
Wees gerust, er komt geen pc aan te pas. Integendeel. NLP is een heel krachtige en persoonlijke manier om met jezelf en anderen om te gaan.

– De term “neuro” refereert naar ons zenuwstelsel, onze zintuigen. Alles wat je voelt, denkt of doet is het resultaat van wat er plaatsvindt in je zenuwstelsel.
– De term “linguïstisch” verwijst naar hoe alles georganiseerd wordt in taal en hoe we daarmee ook betekenis geven.
Programmeren: Heeft betrekking tot de patronen in onze hersenen.
Als loopbaanbegeleider bieden we binnen NLP methodieken, oefeningen en denkkaders aan om een meester in communicatie te worden. En zeg nu zelf…Wie wil dat nu niet?

Een stukje geschiedenis. NLP ontstond in de jaren 70 in Amerika. Men wilde onderzoek doen naar gezondheid en geluk, niet zozeer naar ziekte. Mensen willen positief denken, maar helaas is dat niet zo gemakkelijk. Dat merken we extra hard in deze coronatijden. Drie bijzondere communicatie-experten Milton Erikson, Frits Perls en Virgina Satir ontdekten dat wanneer je gedachten wijzigt, ook de gevoelens en gedragingen mee veranderen. Vanaf de jaren 80 werd er meer aandacht gegeven voor het systemische geheel van lichaam en geest.
NLP is een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering.

Eén van de methodieken binnen NLP die we gebruiken bij loopbaanbegeleiding is: De logische niveaus van Dilts (Bateson). Met deze methodiek helpen we mensen het verlangen naar het NU te brengen.

Heel concreet gaan we binnen loopbaanbegeleiding de driehoek aflopen met de coachee.
We starten bij een gesprek rond het doel. Welk doel heb je in gedachten? Wat zou jij graag willen bereiken? Waar ligt jouw verlangen?
Als we verandering brengen op één niveau heeft dat altijd invloed op de andere niveaus. Hoe meer we naar boven gaan, hoe sterker de ontwikkeling. We komen zo echt tot de kern.
Stel dat het doel is…meer rust vinden in de job. Dan bewandelen we de driehoek samen. We starten vanuit het laagste niveau. De loopbaanbegeleider ondersteunt de coachee hierin.

OMGEVING:

Beeld je eens in dat je in een omgeving zit waar je rust vindt. Hoe ziet voor jou die omgeving eruit? Waar ben je? Wat gebeurt er? Beschrijf of vertel wat over jouw omgeving? Ben je alleen of zijn er anderen? Hoe is het om RUST te voelen in deze omgeving? Hoe zie jij jezelf in deze omgeving?

GEDRAG:

Dit is wat we zien aan de buitenkant. De loopbaanbegeleider bevraagt hier het gedrag. Hoe zie jij eruit als je rust gevonden hebt in je job? Wat doe je dan? Welke dingen zeg je als die rust er is? Hoe is het gedrag van anderen in jouw omgeving

VAARDIGHEDEN:

Zit de potentie al in jou aanwezig? Of kan je het eigenlijk al? Heb je de “kunde” om rust te ervaren?

OVERTUIGINGEN:

Tegen Einstein zeiden ze vroeger op school dat hij het niet ver ging brengen. Gelukkig heeft hij die overtuiging niet blijven volgen. We hebben dikwijls overtuigingen over ons zelf, onze job, ons kunnen. Maar klopt dat altijd wel? Op dit niveau gaan we kijken welke overtuigingen ons nog voeden. Zinnen die beginnen met “Gij zult…’ zijn misschien heel herkenbaar zoals bv ‘Gij zult respect tonen’
Als je gelooft dat je iets kan, is de kans groter dat je gelooft dat je de capaciteit daarvoor gaat ontwikkelen. Hoe voelt de overtuiging om rust in je leven te brengen?

IDENTITEIT:

Als we alle onderstaande niveaus hebben bewandeld, gaan we kijken wie we dan geworden zijn. Een persoon die rust ervaart in zijn omgeving, hier naar gedraagt en daar de juiste vaardigheden over heeft. Die ervan overtuigd is dat rust gewoon in zijn leven kan. Wie is die persoon dan? Wat is je zelfbeeld dan? Hoe kijk je naar jezelf?

MISSIE:

En waar draait het dan allemaal om? Wat wil je in de wereld zetten? Wat levert het jou op? Welke waarde in jouw leven maakt dit doel belangrijk? Wat zegt dat over rust? Einstein had een missie…Daardoor heeft hij heel wat kunnen verwezenlijken. En wat is de jouwe?

Door middel van loopbaanbegeleiding willen wij die missie meer betekenis geven. Via dit model van de logische niveaus kunnen we duidelijk zien op welk niveau het probleem zich situeert. Het geeft ons een richtingaanwijzer waar we moeten zijn om het probleem aan te pakken en je droom dichterbij te brengen.

 

Wat zou jij zo graag….???

Wil jij ook krachtgericht aan de slag? Wil je zoeken naar mogelijkheden in plaats van moeilijkheden?
Zin om te kijken hoe je tot die ene job komt die jou helemaal tot in jouw missie kan brengen? Om te voelen naar waar je verlangt en wat jou in beweging zet?
Dan is loopbaanbegeleiding ECHT iets voor jou.

Om het in Einstein zijn woorden te zeggen:

Delen