fbpx Skip to main content

Er is een grote toenemende werkdruk en we zien als maar meer mensen met een burn-out!

Maar kunnen we een burn-out voorkomen?

Er zijn wel wat signalen voor mensen crashen. Enkele symptomen zijn vermoeidheid, huilbuien, afnemend concentratie vermogen, prikkelbaarder zijn, verminderde weerstand hebben, … Vaak zoeken mensen pas hulp als ze al gecrasht zijn en hun lichaam hen een halt toeroept. Dat is meestal het moment dat ze naar de dokter gaan en worden thuis geschreven. Vaak zitten mensen dan maanden thuis, 6 maanden tot 1 jaar is niet abnormaal.

Het is belangrijk om tijdig hulp te zoeken en een burn-out voor te zijn. De fase van chronische stress is het moment om hulp te zoeken.
Een burn-out situeert zich vaak op verschillende gebieden in het leven. De meeste mensen denken dat een burn-out te maken heeft met je werk niet graag doen of niet aankunnen. Maar het is veelvoorkomend dat net personen die heel gedreven zijn een burn-out krijgen. Er zijn een aantal eigenschappen die je kwetsbaarder maken voor een burn-out en dat zijn onder andere perfectionisme en pleasen. Deze eigenschappen zorgen er vaak voor dat iemand over zijn/ haar eigen grenzen gaat. Wanneer je deze eigenschappen bezit is het goed om al een met een loopbaancoach te kijken hoe je kan zorgen dat deze eigenschappen geen valkuil worden. Onderzoeken vanwaar deze eigenschappen komen is belangrijk.
Ook kan je met de loopbaancoach bekijken hoe meer een evenwicht kan krijgen in je work-life balance. Iemand die een burn-out heeft gehad hoeft niet persé te veranderen van werk maar kan ook zaken anders leren aanpakken binnen de huidige context, ook hier kan een loopbaancoach bij helpen.
Burn-out heeft een groot werkgerelateerd aspect. Maar vaak zien we dat bij personen die een burn-out krijgen ook in de privé situatie heel wat stressoren zijn die ook aangepakt moeten worden.

Preventie is dus mogelijk, werkgevers dragen daarin zeker ook een verantwoordelijkheid. Werkgevers kunnen oog hebben voor een haalbare work-lifebalans. Belangrijk is werknemers leren hoe ze een goede planning kunnen maken en zich hieraan kunnen houden, hoe ze met stressoren omgaan op het werk en hoe ze hun grenzen kunnen leren aangeven. Dit zijn thema’s die binnen loopbaancoachings aan bod kunnen komen.

Een loopbaancoach kan je helpen met een betere work,-life balance. Wanneer volgende symptomen ervaart zou je wel eens in de gevaren zone kunnen zitten en is het belangrijk dat je je laat helpen

  • Rusteloosheid en nervositeit
  • Lusteloosheid
  • Hulpeloosheid en wanhoop
  • Zinloosheid
  • Overmatig drank gebruik
  • Moeite met concentreren
  • Verminderde weerbaarheid
  • De creativiteit neemt af
  • Moeite met beslissingen nemen
  • Zelfmoordgedachten
  • Slaaptekort

Ook wanneer je aan bepaalde zaken wil werken zoals perfectionisme of pleasen (om een burn-out voor te zijn) kan je bij een loopbaancoach terecht, maar ook bij re-integratie na een burn-out. Een loopbaancoach kan dan samen je terugkeer naar het werk bekijken, er kan bekeken worden hoe je bepaalde zaken anders kan aanpakken en een herval kan voorkomen, op zoek gaan naar ander werk is ook een optie waar een loopbaancoach bij kan helpen.

MEER INFO

 

 

Delen