fbpx Skip to main content

On/off

Tijdens de industriële revolutie werden onze ouders en grootouders vooral op fysiek vlak overbelast. Industrialisatie zorgde voor snellere werkprocessen. Waar machines niet toe in staat waren of te duur waren werden mensen ingezet.

De beperkende factor was onze snelheid van uitvoering op fysiek vlak. Hoe snel kan je 20 koekjes in een verpakking steken?

Op dit huidige moment zijn de meeste van deze processen gerobotiseerd en hebben we te kampen met andere beperkingen, onze neurologische beperkingen.

Door de verder doorgedreven informatisatie, gepushte communicatie en continue beschikbaarheid zowel privé als op het werk heeft onze “personal computer” (onze hersenen) geen off-time meer. In tegenstelling tot al onze netstroom en batterij gevoede toestellen heeft onze eigen PC wel nood aan deze off-time. Het is levensnoodzakelijk.

In een informatica gedreven ecosysteem waarin informatieoverdracht, nauwkeurigheid en continue alertheid de basis geworden zijn, is de beperkende factor ons eigen brein geworden. We lopen tegen de grenzen aan van wat we van ons neurologisch systeem mogen verwachten. Getuige daarvan is de vloedgolf aan psychosomatische klachten (vermoeidheid, hoofdpijn, burn-out,…) en aandoeningen waarmee we de laatste jaren meer en meer te kampen krijgen.

Zowel binnen ons loopbaancentrum als in onze paramedische praktijk zien we vanop de eerste rij hoe de instroom van mensen met deze vitaliteits-gebonden klachten explosief stijgt. IEDEREEN IS MOE of IEDEREEN IS HET MOE. Moe van steeds alert te zijn voor mogelijke berichten, mails en telefoons. Ook moe van alle datasheets en proces-opvolgingsmethodes die hen weghouden van de echte inhoud van hun werk.

Vooral voor mensen met een beroep waarin “soft-skills” (wat een slechte naam!) belangrijk zijn vraagt dit erg veel. Empathie en Excel hebben maar 1 ding gemeen en dat zijn de 2 e’s in het woord zelf. De informatie(r)evolutie zelf is niet te stoppen dus is het aan het individu om er op een andere, bewustere manier naar te kijken en mee om te gaan.

Hier alvast een aantal tips off-time te faciliteren:

  • Schakel gepushte meldingen op je smartphone uit

  • Zoek eens vaker een natuurlijke, groene omgeving op.

  • Op welke plaats kom jij tot rust? Zoek deze wat vaker op (zonder smartphone)

  • Wat bracht jou tot rust als kind?

  • Besef hoe goed het voelt in de ochtend om je nog even om te draaien en te snoozen. Neem dit gevoel met je mee als je ’s avonds een half uur vroeger in bed kruipt.

NOW I’M OFF

Delen