fbpx Skip to main content

Hoogsensitiviteit : wat zegt de wetenschap erover?

 

  • Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap, geen stoornis. Je bent het, je kunt het niet hebben
  • Naar schatting één of vijf mensen is hoogsensitief.
  • Ze verwerken informatie diepgaander, ervaren emoties intenser en raken sneller overprikkeld dan anderen.
  • Uit onderzoek blijkt dat hoogsensitiviteit in hoge mate erfelijk is.
  • Hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid lijken vaak samen voor te komen
  • Uit hersenonderzoek blijkt dat het breinnetwerk dat actief is als je niets doet en je niet op de buitenwereld richt, bij hooggevoelige personen nauwelijks actief is. Dat illustreert dat ze altijd ‘aan’ staan.
  • Mensen die hoogsensitief zijn, zijn in het algemeen gevoeliger voor stress en lopen meer risico op burn-out en andere lichamelijke en psychologische klachten. Heel belangrijk is dat ze voldoende hersteltijd krijgen en nemen.
  • Als die hersteltijd er wel is, kan hoogsensitiviteit een troef zijn. Bij hooggevoelige mensen lijkt de verwerking van informatie en prikkels in de hersenen intensiever te verlopen. Alle sensorische informatie (zien, horen, voelen, ruiken en proeven) komt sterker binnen. Dat kan overweldigend zijn maar als je er in slaagt om er goed mee om te gaan, maakt het ook dat je je beter kan inleven in sociale situaties, dat je meer in staat bent om anderen te begrijpen en aan te voelen en dat je intenser kan genieten van mooie dingen.

Conclusie :

Hoogsensitiviteit is een veelvoorkomende karaktereigenschap. Belangrijk is dit bij jezelf vast te stellen (al dan niet met behulp van een hulpverlener) zodat je hier rekening mee kan houden. Het is zeker mogelijk om je dagelijks leven aan te passen zodat je overprikkeling probeert te beperken en de voordelen van hooggevoeligheid kan ervaren.

Het is van groot belang binnen je job rekening te houden met de uitdagingen die samengaan met hooggevoeligheid. Zo kan je wat eerst lijkt als een belemmering inzetten als kracht.

Wil je te weten komen hoe jij kan omgaan met hoogsenstiviteit binnen je werkkader neem dan even contact op met ons.

 

Bron : ‘hoogsensitiviteit : vloek of zegen? – Vittorio Busato (Eos Psyche & Brein)

Delen